Ольга
Страница 6

Затем послала она за повторной делегацией, которую спалила в бане. Жестоко! Но, видать, таков был промысел Божий. После этого послала она опять людей к половцам, сказав, что уже идет к ним, но перед свадьбой хочет она справить тризну по умершему Игорю, потому приготовьте, мол, на его могилке мед-пиво да закуски разные. Половцы все это приготовили, а Ольга, послав войска под командованием Святослава степью на конях, сама поплыла с небольшой свитой в ладье к Порогам, где ей был оказан почетный прием. Свою свиту она заставила служить виночерпиями на пиру, древляне изрядно подвыпили, тут подоспела и конница — что было дальше, можете представить себе сами.

Около 1000 человек окропили своей кровью могилу Игоря. Так гласят летописи. А Ольга, напоив могилу Игоря древлянской кровью, возвратилась в Киев, где и жила благополучно до 955 года. Рис. 44. Ольга на могиле Игоря. Радзивилловская летопись.

Рис. 44. Ольга на могиле Игоря. Радзивилловская летопись.

А теперь рассмотрим летописный рассказ о мести Ольги.

945 год. «И жила Ольга при Игоре в Киеве, до тех пор, пока не убили Игоря древляне. И, убив Игоря, послали влодии 20 лучших мужей в Киев. «И присташа под Боричевом… И поведаша Олзе, яко древляне приидоша, и возва я Олга к себе: «Добри гости приидоша». Древляне же ей рекоша: «Приидохом, княгини». И рече им Олга: «Да глаголите, что ради приидосте семо?» Древляне же рекша: «Посла ны Деревская земля, а рекучи сице: мужа твоего убихом, бяше бо муж твой акы волк восхищая и грабя, а наши князи добри суть, иже разделали землю Деревьску, да поиди за князь наш Мал». Бе бо ему имя Мал, князю деревьскому. Рече же им Олга: «Люба ми весть ваша, уже мне мужа своего не въскесити; но хощу вы почтити заутра пред людьми своими, а ныне вы идите в лодию свою, и лязите в лодии величающеся, и аз по выпослю, и вы же рцете: не идем ни на конех ни пеши, но понесете в лодии; и вознесут вы в лодии. И отпустиша я в лодию. Олга же повеле ископати яму велику и глубоку, на дворе теремьском, вне града. И заутра Олга, седящи в тереме, посла по гости; и приидоша глаголюще: «Зовет вы Олга на честь великую». Они же рекша: «Пеши не идем, ни на конех, но понесети ны в лодии».

Ркоша кияне: «Нам неволя; князь наш убиен, а княгини наша хощет за ваш князь». И понесоша их в лодии. Они же седяху гордящеся в перегбех сустугах; и принесоша их на двор ко Олге, и несше вринуша их в яму и с лодиею. Приникши Олга рече им: «Добрали вы честь?» Они же рекше: «Пущены Игореве смерти». И повеле засыпати их живых, и посыпаша я».

Тогда же не медля постави Олга крепкие заставы, чтоб древлянам никто ведомости дать не мог, а к древлянам посла людей надежных.

И посла Олга ко деревляном, и рече им: «Да аще мя вы просите право, то приедете ми семо мужи нарочиты, да в велице чти пойду за вашего князя, ци да не пустять мя людие киевстии». Се слышавше древляне, и събрашеся нарочитых муж 50, иже держаху деревскую землю, и послаша по Олгу. Древляном же пришедшим, повеле Олга мовь сотворити, ркучи сице: «Взмывшеся приидите ко мне». Они же сътвориша мовь, и влезоша древляне начаша мытися; и запроша с ними мовь, и повеле зажещи; и ту изгореша вси» (Софийская летопись, 102–103).

«И посла к древлянам, сице ркуще: «Се уже иду к вам, да пристроите меды многи у града, иде же убисте мужа моего, да плачуся над гробом его, и створю тризну князю своей». Они же то слышавше, свезоша меды многи зело, и възварища. Олга же поимше бояр мало, легко идуще прииде к гробу своего князя, и плакася по нем велиим плачем. И повеле Олга над своим князем могилу съсыпати велику, и яко ссыпаша, повеле тризну творити» (Софийская летопись, 103).

«А сама еще посла ко древляном: едет княгини Непром в лодьях наших в землю вашу, и все изрядныи сретте меня на Непре реце в порогах; на том месте по муже своем сотворю память третину. А сама поеде по Непре реце в лодьях в невелицеи силе, а сына своего Святослава посла полем на конех с великим войском к порогам. Мужей лучших до тысячи, коими мужи вся земля их укреплена, и княгине Олга повеле тех мужей всех честно упоити вином да заморскими разными питиями различными. И егда быша весели и возлегоша опочивати на повеселе, а Стослав княжич прииде с поля с великим войском, и побиша всех мужей 1000 древлян» (Рукопись СБ № 964, л. 56).

«Егда премудрая княгиня Олга отмсти кровь мужа своего Игоря древляном, и тогда нача вопрошати града Коростеня жителей о теле мужа своего Игоря и о месте, где положено тело его. Они же ей поведаша место сокровенно, от всхода горы на право ко езеру тайник яко пять ступеней; в нем же положено тело великаго князя Игоря со множеством бесчисленнаго злата и сребра и жемчюгу и камения драгоценнаго во славу имени его, а последнему роду на счастие. Блаженная же Олга по муже своем великом князе Игоре велми восплакася и положи все в забвение и не повеле ничесому коснутися от лежащих имении и назначи место, повеле камением устие затвердити и тако отиде в Киев и царствова благоденьственно» (Выноска на поле в рукописной книге XVII века. РМ № 413, л. 154).

Страницы: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12